Pages

Tuesday, October 15, 2013

Keluarga Contoh

Ketika Nabi Ibrahim as menyeru ayah kesayangannya, beliau menggunakan gelaran 'Ya Abati' bukan 'Ya Abi' (Abati: Ayah yang ku sayangi) Beliau begitu cekal dalam mengajak ayahnya memeluk Islam walaupun ayahnya merupakan Tauke besar pembuat berhala. Pun begitu tidak melemahkan sedikit pun semangat baginda untuk meneruskan dakwah.


Siti Hajar, Isteri Nabi Ibrahim as, ketika diberitahu oleh suaminya untuk ditinggalkan di tengah padang pasir, lalu Siti Hajar bertanya adakah ini merupakan arahan dpd Allah swt?


Nabi Ismail as, ketika diberitahu untuk disembelih oleh ayahnya, maka Nabi Ismail terus bertanya adakah ini perintah dpd Allah? Laksanakanlah wahai ayahku, insyaallah kau akan dapati aku dalam golongan yang sabar.


Kisah Nabi Ibrahim, sebagai seorang Anak, Suami dan Ayah, Siti Hajar sebagai seorang isteri dan Ibu, Nabi ismail sebagai seorang anak, memberi suatu contoh yang sangat agung bagaimana seorang suami mampu mentarbiyah isteri dan anaknya dalam meletakkan pergantungan kepada Allah swt. Lihat sahaja bagaimana respon daripada mereka sepertimana yang dicatat dalam al-Quran ketika mereka ditaklifkan melakukan sesuatu perkara.


Antara cinta, pengorbanan, melebihkan urusan Allah,dan RasulNya dalam setiap perkara. 


Mengimpikan keluarga yang taat kepada Allah dan Rasulnya perlulah bermula dari dalam diri sendiri.


Raya kelima di tempat orang. Salam Aidiladha, dari Kota Kaherah :)1 comment:

School Of Tots said...

Be the best you can be. May Allah always with you. We all travellers in a very long journey.