Pages

Wednesday, July 21, 2010

cuba korg fikir?

Salam alaik. Hari ni saya akan mengepost perkara mengenai 3 masjid.

Post ini saya tulis selepas mendengar sedikit tazkirah hasil ceramah mngenai Isra' Mikraj di rumah Negeri Sembilan.

Hadis :
"Dari Abu Hurairah, r.a. dari Nabi s.a.w. sabdanya: "Tidak sepatutnya (bersusah payah) keluar belayar (untuk menziarahi mana-mana masjid kecuali (untuk pergi) ketiga-tiga masjid (yang berikut): Masjidil Haram (di Mekah), dan masjid Rasulullah s.a.w. (di Madinah) serta Masjid al-Aqsa (di Palestin)" (Bukhari)

Huraian :
1. Umat Islam yang ingin berziarah keluar (negara) untuk beribadat kepada Allah tidak perlu bersusah payah ketempat lain, selain dari berziarah ke tanah suci, terutama untuk mengerjakan ibadat haji dan umrah.

2. Tiga buah masjid yang mempunyai fadilat yang besar, apabila mengerjakan ibadat sembahyang di dalamnya ialah:
i. Masjidil Haram di Mekah
ii. Masjid Nabi di Madinah
iii Masjidil al-Aqsa di Palestin.

3 Diantara fadhilat-fadhilatnya ialah:
i) Kelebihan Masjidil haram ialah mereka yang bersembahyang di dalamnya akan mendapat seratus ribu (lebih afdhal dari) sembahyang di tempat lain dan di dalamnya terletak Kaabah yang menjadi kiblat umat Islam.
ii) Kelebihan Masjid Nabawi pula ialah mereka yang bersembahyang di dalamnya akan mendapat seribu (lebih afdhal dari) sembahyang di tempat lain, dan didalamnya ada makam Nabi s.a.w. Dan sebagai sebuah taman dari taman-taman syurga.
iii) Kelebihan Masjid al-Aqsa pula ialah mereka yang bersembahyang di dalamnya akan mendapat lima Ratus (lebih afdhal dari) sembahyang di tempat lain, dan keistimewaannya ialah ia adalah merupakan masjid para Nabi yang terdahulu dan tempat Israk dan Mikrajnya Nabi s.a.w.Ok kemudian cuba kita rujuk mengenai peristiwa Isra' Mikraj Nabi Muhammad SAW ke Sidratul Muntaha. Kita rujuk firman Allah swt dalam surah Al-Israa' mengenai perjalanan Nabi Muhammad SAW.

Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjid Al-Haraam (di Makkah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jualah yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. Al-Israa' ayat 1.

Persoalannya kenapa dalam surah ini Allah menetapkan perjalanan Rasulullah melalui 2 masjid sahaja iaitu Masjid Al-Haraam dan Masjid Al-Aqsa? Sedangkan terdapat 3 Masjid yang disebut oleh Rasulullah saw?

Pertamanya pada peristiwa Isra' Mikraj Masjid Nabi di Madinah pada ketika ini masih belum dibina.

Keduanya, dalam ayat ini,Allah SWT ingin memberi satu gambaran mengenai kedua2 masjid ini iaitu Allah membuat perbandingan terhadap kedua-dua masjid ini yang mana pada suatu masa nanti perbezaannya akan jelas kelihatan. Lihatlah sekarang. Perbezaannya bagaimana 'layanan' kita terhadap kedua-dua masjid ini. Kita menjaga Masjid Al-Haraam sebaik-baiknya sedangkan bagaimana pula keadaan Masjid Al-Aqsa kini? Mungkin itulah sebahagian tafsir mengenai kedua-dua masjid yang dinyatakan dalam ayat tersebut. Wallahu'alam.

No comments: