Pages

Friday, August 3, 2012

Gagal bukan bererti Gagal


Kebiasaannya, di Mesir ni, selepas subuh insyaallah akan ada sedikit bacaan kitab2 Hadith oleh mana2 masyaikh yang berkelapangan. Alhamdulillah, kalau dkt area madinat Nasr ni kami ada Syeikh Rifa'at. Antara muhaddis yang 'alim.

Sekarang, As-Syeikh sedang membacakan kitab Riyadh-Assolihin, alhamdulillah pagi ni saya sempat mndengar satu hadis yang menarik.
Hadis di atas adalah hadis yang ke 524 dalam bab Qana'ah (Puas dgn apa yg ada dan masih berusaha) Wal 'Afaf (Dan tidak suka meminta-minta)

Terjemahan untuk hadis ini adalah seperti berikut.

523. Dari Abu Burdah dari Abu Musa al-Asy'ari r.a., katanya: "Kita semua keluar bersama
Rasulullah s.a.w. dalam melakukan sesuatu peperangan. Kita semua ada enam orang banyaknya -
yakni yang menyertai Nabi s.a.w. itu, di antara kita ada seekor unta yang kita gunakan untuk ganti berganti
menaikinya. Maka berlobang-lobanglah kaki-kaki kita, juga kakiku pun berlobang-lobang
pula dan jatuhlah kuku-kukuku. Oleh sebab itu kita lalu membalutkan beberapa helai kain pada kaki kaki
kita itu dan dengan demikian peperangan itu dinamakan perang Dzatu riqa' - mempunyai
beberapa balutan kain, karena kita membalutkan beberapa helai kain pada kaki-kaki kita tadi."

Abu Burdah berkata: "Abu Musa menceriterakan Hadis ini, kemudian ia merasa tidak senang
dalam menguraikannya itu dan ia mengatakan: "Apa yang dapat saya lakukan dengan menyebut nyebutkannya itu?" Abu Burdah melanjutkan katanya: "Seolah-olah Abu Musa itu tidak senang kalau
menyebutkan sesuatu amalannya, lalu disiar-siarkannya." (Muttafaq 'alaih)

Maksudnya: Oleh sebab adanya bala' sampai kaki-kaki menjadi rusak dan kuku-kuku lepas itu
adalah semata-mata urusan antara manusia dengan Tuhan, maka menurut anggapan Abu Musa r.a.
tidak perlu diterang-terangkan, supaya tidak dianggap sebagai memamerkan jasa atau amalan."

p/s : Image dan terjemahan hadis ini saya ambil dari Terjemahan ke dalam Bahasa Indonesia. Rasanya boleh faham kan :)

Pengajaran yang saya rasa kita semua boleh dapat dpd hadis di atas, antaranya bagaimana para sahabat Rasulullah saw mengalami kesusahan dalam menyebarkan dakwah Islamiyah. Kalau pada zaman Rasulullah, seruan Jihad menjadi kebiasaan. Maka pada zaman ini, jihad itu bukanlah terbatas pada mata pedang semata-mata, kalau kita bersungguh dalam bidang yang kita ceburi pun dikira sebagai Jihad. Cthnya kita study, bila kita study, kita buat dengn Itqan (Bersungguh-sungguh) Bukannya dipenuhi dgn perkara2 yang melalaikan etc2

Antara pengjaran yang utama, bagaimana para sahabat tidak suka apabila kesusahan dalam perjuangan itu diceritakan kepada orang lain. Seolah-olah nak menceritakan kepada orang bahawa kita ini termasuk dalam golongan yang diuji dan beriman, walhal kita pun tak tahu status iman kita yang sebenarnya.


Sbgai seorang pelajar, ujian dalam Imtihan itu menjadi kebiasaan dan perkara normal pd setiap kali imtihan. Ujian kegagalan dalam beberapa subjek, tidak mendapat mumtaz, itu semua mnjadi perkara biasa. dan juga biasa apabila kita merasakan bahawa kita ini sudah berusaha bersungguh2, amalan sunat dilipat gandakan, doa tidak pernah putus2, akan tetapi masih diuji. 

Para Sahabat juga diuji dan kita juga kalau beriman pasti diuji. Dan adakalanya, menjadi kurang senang kalau kita sudah faham konsep ujian ini, lalu kita mnceritakan dkt org lain bahawa kesusahan yang kita hadapi.

"Tahun ni aku diuji" "Kawan2 lain semua lepas" "Aku dah cuba yang terbaik" dan bg saya memadailah kalimah2 ini bermain dalam hati dan perasaan kita sahaja, mungkin kita terlepas cakap apabila kerap menyuarakan rasa sedih kpd org lain hakikatnya Allah swt sdg menguji kita dgn Ujian sebegini.
Takut juga, bila kita diuji, kita bertambah riak, kita mnceritakan kpd org lain kesusahan kita akan tetapi kita sebenarnya mahu disanjungi kerana kesusahan kita. Kena muhasabah balik, mengapa selepas gagal, kita masih lagi gagal :)

Tidaklah seseorang itu mendapat musibah melainkan jarak dirinya dengan Allah hanya beberapa langkah berbanding ketika mendapat nikmat, Berhati-hatilah dengan kesenangan, kerana mungkin itu Istidraj, Lantaran itu para auliya suka untuk memilih musibah~

Terus berusaha, dan berdoa, untuk tidak terjatuh lagi, para ulama dahulu diuji dengan pelbagai ujian, mereka jatuh, dan kemudiannya iman mereka bertambah dan mereka berjaya naik bertingkat-tingkat, jadilah seperti mereka :)

No comments: