Pages

Saturday, August 25, 2012

Sedih. [Luahan Hati]

Kalaulah rakan-rakan yg saya kenali di Malaysia, mereka yang tidak boleh melihat kesatuan yang dibina ini dipecah-pecahkan sesuka hati, lalu mereka yang mempunyai hati yang mulia thadap sahabat2nya dibawa ke Mesir, dan diperlihatkan kezaliman mereka terhadap mahasiswa di sini, pasti hati mereka juga turut bertaut dan bersatu bagi menyatakan rasa kesal juga marah terhadap tangan-tangan kotor dan jijik yang dari dulu hingga kini cuba melekeh-lekehkan kesatuan yang ada.

Di Mesir, Isu hak mahasiswa sering dicarik-carik maruahnya. Kalau dahulu, ustaz Alang yang berada ditahun akhir, tiba-tiba sahaja dibuang daripada darul Ifta', kemudian sahabat2 yang ditarik pinjaman mereka,ditarik zakat mereka, kemudian isu Badan Kebajikan Anak Negeri pula dicabar, seolah-olah mereka ini tidak pernah berjasa kepada sesiapa pun. Kini Anak-anak Johor menangis merayu kepada Yang Maha Adil utk membantu mereka yang kini dipermainkan oleh tangan-tangan yang kotor.

Dulu saya seorang yang berfikiran melibatkan diri dalam persatuan ini seolah-olah membuang masa. Menggadaikan masa depan dan lain-lain. Tanggapan2 ini timbul dalam hati ini kerana ketika itu saya masih tidak mempunyai asas yang kukuh iaitu FAHAM. Apabila kita tidak tahu, maka yang dibisikkan dalam hati ini pastilah bisikan Syaitan. Kerana kita bukannya Nabi dan Rasul, mendapat wahyu dan karamah. Sebab itu tanggapan tanpa ilmu ini kadang kalanya jahil. Apatah lagi tanggapan ini terbit dpd hati yang gemar kepada maksiat. Nauzubillah.


Setelah faham, barulah saya tahu abang2 dan kakak2 yang berkecimpung dalam persatuan ini ternyata menyumbang masa dan waktu hanyalah untuk memastikan hikmah dan kebaikan dapat dicapai. Mereka lah ahli yang selalu cakna terhadap masalah rakan-rakannya, merekalah yang menjadi bahu untuk ditangisi, merekalah yang menjadikan bumi Mesir ini subur dengan majlis-majlis ilmu untuk sahabat2 yang lain turut menjengah ke taman2 syurga ini.

Tergurislah hati ini apabila kali ini kesatuan kita selaku mahasiswa dicabar lagi. Anak Johor diuji. Berkali2 ayat cinta Allah swt diperdengarkan iaitu ayat 2 surah Al 'Ankabut. Benar kalimah ini, dan kerana itu kami sentiasa menangis kepadaMu kerana bimbang sekiranya kami futur dan kufur kerana tidak terdaya menahan ujian ini.

Kadang-kadang, saya melihat, wajah tenang abang2 di sini, adakalanya menjadi marah, kerana tangan2 yang kotor ini sudah mencapai tahap yang terlampau zalim. Adakalanya abg ini terus berdoa kepada Allah agar Laknat Allah terus ke atas mereka yang jahat ini. Kalau mereka sudah berdoa sedemikian, pastilah mereka sudah kelihatan sangat terluka hatinya diperlakukan sedemikian.

Kami mahasiswa. Kalau rasa diancam, kami tidak punya senjata fizikal dan material untuk melawan kalian. Kalian perlakukan kami seperti ini atas dasar apa sebenarnya? Apakah ada ganjaran dpd sesiapa untuk usaha kalian sebegini. Kami tidak kisah untuk melihat diri kami disakiti, hati kami dilukai, perasaan kami dirobek sesuka hati. Akan tetapi kami risau, sangat takut sekiranya nanti kami diperlihatkan balasan dpd Yang Maha Berkuasa thadap mereka yang bersikap sedemikian, yang suka merobohkan kesatuan yang ada, yang menzalimi penuntut ilmu, dan macam2 lagi. Kami takut kerana termaktub ayat sangat menggerunkan jiwa ini dalam Ayat CintaNya, Fainnallaha Syadidul 'Iqab :(

Salam sayang buat kali ini.

No comments: