Pages

Tuesday, December 18, 2012

Malu

Sebagai pimpinan, atau pun AJKP, atau pun mana-mana sahabat yang terlibat dalam organisasi, pastinya jadual harian mereka akan diselitkan dengan meeting. Bermesyuarat. 

Bermesyuarat merupakan antara solution yang terbaik untuk menyelesaikan sesuatu perkara. apabila sesuatu itu telah diputuskan, maka wajib untuk ahli mesyuarat untuk mentaati dan melaksanakan keputusan yang telah dipersetujui.Ucaplah Alhamdulillah sekiranya cadanganmu ditolak, kerana engkau akan terlepas daripada satu amanah. Beristighfarlah sekiranya cadanganmu diterima, kerana engkau akan memikul amanah yang berat atas cadanganmu sendiri.

Dalam sirah Rasulullah saw, baginda gemar memanggil para sahabat untuk bermesyuarat membincangkan sesuatu perkara. Adakalanya idea dan cadangan daripada Rasulullah saw tidak diterima dan adakalanya diterima dan disepakati oleh ahli mesyuarat.

Maka alangkah baiknya kalau kita berniat untuk mengamalkan sunnah baginda saw sebelum memulakan mesyuarat. Insyaallah hasil perbincangan kita akan diberkat ^^Atas ni gambar orang yang tidak khusyuk solat. eh apa kaitan dengan mesyuarat?

Sebenarnya ia ada kaitan dengan saya. Dalam suatu meeting yg lepas, saya ditugaskan untuk order makanan untuk ahli mesyuarat, maka semasa perbahasan dibuka dalam mesyuarat tersebut, saya tidak dapat fokus kerana sibuk menempah nasi mandi untuk ahli meeting,


Usai menempah, saya terus mengangkat tangan untuk mencadangkan sesuatu perkara. Tiba2 kawan2 lain mula gelak, tapi saya terus mencadang sehingga habis berbahas.

Setelah habis mesyuarat, baru saya terfikir. rupa2nya ahli mesyuarat bersetuju untuk membawa cadangan ke dalam group facebook. dan saya pulak tak dengar cadangan tersebut dan terus selamba memberi cadangan >.<

entahlah. memang rasa malu. tapi tak tau la kalau orang lain rasa apa kan.


tu la, lainkali fokus dalam meeting. Jangan buat kerja lain. Kan dah malu. Malu dengan semua ahli mesyuarat yang mendengar. arghhhhhh

Tapi bila tak khusyuk dalam solat, agak2 ada rasa malu tak pada makhluk sekalian alam yang kita langsung tak fokus dalam solat?

malu >.<

No comments: