Pages

Friday, August 20, 2010

Antara Kaabah, Menara Jam & Hotel Raffles

Salam Alaik.
Sekadar perkongsian,saya ada terbaca mengenai gmbar di atas di dalam facebook. moga artikel ini dapat menyedarkan kita tentang perkara2 yang kita lalai. Wallahu'alam


Antara Kaabah, Menara Jam & Hotel Raffles

Kompilasi gambar-gambar (yg den kidnap dari internet) di atas sebenarnya menjadi kejutan kpd den 4-5 hari lopeh. Ini antara fakta gambar di atas :

1] Menara jam di atas dikenali sebagai Abraj Al-Bait Tower atau Mecca Royal Clock Hotel Tower.

2] Menara jam tersebut adalah keduo tertinggi (691 meter) di belakang Burj Khalifa yg terletak di Kota Dubai. Tetapi ia adalah menara jam yg terbesar dan tertinggi dalam dunia yg mempunyai 4 muka. Jam 4 muka mcm Big Ben di London.

3] Salah satu bangunan yg mengelilingi Menara jam di atas ialah Hotel Raffles yg dimiliki oleh org Singapore.

4] Hotel Raffles mempunyai 868 bilik. Ia adalah hotel mewah. 7 bintang bai!

5] Hotel Raffles dan bangunan-bangunan lain yg mengelilingi Abraj Al-Bait Tower (menara jam) hanya terletak 400 meter dari Kaabah.

6] Menara jam, Hotel Raffles dan lain-lain bangunan dibina oleh Saudi Binladin Group.

7] Jam di Menara jam tersebut sudah berdetik utk percubaan selamo 3 bulan pd 11 Ogos lepas (2010).

8] Jam di menara jam tersebut dibuat oleh orang German.

9] Arab Saudi bercita-cita menjadikan Abraj Al-Bait Tower sbg ganti masa kepada Greenwich Mean Time (GMT). Nanti dio akan jadi Meccan Mean Time (MMT). Arab Saudi mendakwa Mekah adalah pusat dunia.

10] Jiko dunio mengiktiraf Meccan Mean Time (MMT), maso GMT akan ditolak lebih kurang 2 jam.

Kalau kenkawan ado fakta lain, boleh tambah dalam thread ni. Ontah la, den raso tak sodap hati bilo tgk menara jam ni. Adoihai.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

-> Kalau di Bandar-bandar lain dalam dunio ni, jiko ado satu bangunan suci atau bersejarah, bangunan moden lain kono jauh dan tak boleh tinggi dari bangunan bersejarah/suci tersebut. Britain cukup jaga hal ni. Bandar Paris pun. Kat Eropah, mano ado bangunan yg lagi tinggi dari Cathedral-Cathedral (gereja besar) diorg. Mano pie kepalo otak orang Arab ni?

Cubo kito buek contoh kt Malaysia ni. Kito amik Kota A Famosa. Ia adolah monumen bersejarah yg berharga bagi Negeri Melaka. Cubo disekeliling Kota A Famosa tu kito bina kilang dan hotel. Ape jadi dgn A Famosa? Sudah tentulah kota itu akan hilang tarikan dan nilai estetikanya. Kota A Famosa adolah bandar bersejarah maka ia perlu kekal begitu.

Begitu juga dgn Mekah, ia adolah Kota suci umat Islam maka ia perlu kekal dlm keadaan begitu. Dgn terbinanya menara jam tertinggi dlm dunio di sebelah Kaabah maka Kaabah dikhuatiri akan semakin hilang daya tarikan dan tumpuan. Nanti Mekah dikenali sbg Kota yg mana terletaknya menara jam paling tinggi dlm dunio dan bukan krn Kaabah.

Nanti pergi Mekah sobab nak amik gambar menara jam. Bergambar sebolah menara jam la. Nak naik lif menara jam la. Niat sudah terpesong bilo poie Mekah. Sudah hilang niat hendak beribadat. Walhal kito sekarang berada berhampiran dgn Kaabah. Tarikan utk beribadat tu nanti lama kelaman akan hilang dek menara jam tertinggi di dunia.

-> Apo perlunya hotel mewah berdekatan dgn Kaabah? Apo tujuan kito pergi Kaabah? Sudah tontulah mengerjakan Haji/Umrah. Apo tujuan Haji? Menyatukan kesemuo manusio dalam dunio ni dgn penuh kehambaan kpd Allah S.W.T. Lihat bilo diorg mengerjakan ibadat iaitu berwuquf di padang Arafah. Ia adalah bayangan manusia bilo berado di padang Mahsyar nanti.

Dari situ kito nampak bahawa semuo manusia adolah samo tanpo mengira latar sama ada anda seorang ulamak, yb, jutawan, hartawan, Sultan, Raja, Perdana Menteri, orang miskin, negro, omputih dll. Yang berbezo di sisi Allah ialah taqwa. Bilo ado hotel 7 bintang ni. Den ingat matlamat asal sudah tidak tercapai lagi. Orang kaya duduk hotel mewah. Ini dah macam filem antara duo darjat. Org kaya melihat org miskin di tingkat atas Hotel Raffles.

Sepatutnya Mekah/Kaabah menjadi tompek menyatukan manusia. Bukan membeza-bezakan antara darjat. Kaabah nanti akan menjadi tempat pengasingan antara miskin dan kaya. Bukan lagi menjadi tempat menyatukan antara 2 kelompok ini.

-> Adakah dunia akan mengiktiraf Meccan Mean Time (MMT)? Boleh blah la Arab Saudi. Sapa lu. Kerajaan Arab Saudi ni kalau korang nak tahu adolah anjing Amerika. Anjing mano boleh jadi tuan bai. Kenapo Arab Saudi ni anjing Amerika? Ulamak-ulamak Arab Saudi yg menentang Amerika akan dipenjarakan oleh Raja Saud seperti Syeikh Safar Al-Hawali, Salman Al-Audah dan beratus-ratus yang lain.

Arab Saudi pun tahu yg diorg takkan boleh jadi tuan. Tapi masih nak tunjuk jobo bahawa mereka berpengaruh dalam dunio Islam. Boleh blah la wei. Sikit pun den tak pandang. Menara jam tu sendiri adalah satu pembaziran. Membazir adelah amalan Syaitan. Sepatutnya duit berbilion itu diinfaq utk membantu saudara muslim mereka yg kebuluran di utara Afrika serta mereka yg ditindas seperti Palestin. Huh.

Oh ye, mcm mano Britain boleh mendapat kredit penentuan masa dunia Greenwich Mean Time (GMT)? Den raso sobab org British pernah menguasai 2/3 dunio dan jugo menguasai kewangan dunio tak lamo dulu. Orang Islam pulak menguasai apo skrng ni? Takde pape bai. So, mcm mano penduduk dunio ni nak bagi kredit kt Arab Saudi bikin MMT?

-> Ini pulak ttg persepsi non-muslim. Non-muslim selamo ni menyangka org Islam menyembah batu (Kaabah). Lagi 2-3 tahun diorg akan ingat kito menyombah menara jam la pulak. Bingai Raja Saudi.

-> Apo dah jadi dgn ulamak-ulamak yg rapat dgn Raja Arab Saudi nih? Korang tak mungkin tak tahu hadis malaikat Jibril jumpo nabi dihadapan semuo para sahabat. Ini hadisnye kalau korang nak tahu bilo Jibril tanyo nabi apokah tando-tando kiamat itu :

“…serta pengembala unta berebut meninggikan bangunan”

Adakah diorg nak kiamat berlaku dgn lobih copek? Sobab dah tak sabar nak masuk syurga kot. Atau diorg mengiktiraf Raja Saudi yg ado skrng ni sebenarnya mempunyai otak atau cara fikir seorang pengembala unta? Kalau ya, mako den tak heran la bilo Raja Saudi selamo ni menjadi anjing Amerika.

3 comments:

Atiqah hanis said...

salam,
cume nak berkongsi..
waktu sy pergi memang ada tanda-tanda yang menunjukkan hotel dan menara ini bakal menjadi "tarikan pelancong" dan bukan ke Makkah atas ibdah semata-mata. Dan kebanyakkan yang duduk di hotel adalah orang2 Turki dan Iran.
Astagfirullahalazim, apa nak jadi ngan dunia pun tak tahu.

AriFrukAi!! said...

wassalam, alhamdulillah org tu dah pegi,saya belum pegi lagi,huhu

Makkah kan kawasan haram untuk org kafir,tapi senanya diorg dah pon masuk ke sana,dengan melabur duit diorg dekat hotel2 mcm hilton dsb. kalau nk buat umrah atau haji xperlu lah nk pg duduk dekat hotel2 mcm tu,cari rumah sewa murah sudah.sbb masa kita lebih baik diluangkan dekat sekitar ka'abah dsbg.wallahu'alam

Atiqah hanis said...

rambut sama hitam, hati lain".
tak semua orang fikir seperti ape saudara fikirkan.
Teringat cerita mutawwif yang membawa kami sekeluarga dari awal hingga akhir, katanye, "buat apa hotel mewa-mewah nnt ibadah atas katil, sebb sygkan katil yang mahal, rugi plak nnt" hehe sempat lagi berjenaka tapi dalamnye maksud ust.

Emm, ye orang kafir memang diharamkan utk masuk kesana, sebab itu tanah suci umat Islam. Tapi dorang ni kan bijak,walau macammane pun, akan cari cara untuk menggoyahkan roots of Islam.
Tidak akan henti-henti berusaha menghancurkan Islam

"Orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang sudah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam itulah petunjuk yang benar. Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (mengenai kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatu pun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepadamu." (Surah al-Baqarah, ayat 120)

Owh taklah, kan rezeki masing-masing. Mudah-mudahan kamu juga akan sampai di sana. =)