Pages

Sunday, September 5, 2010

Sambungan post mengenai iklan raya tv3

Salam alaik.
saya ada tjumpe huraian mengenai iklan tu. xdpt pastikan kebenaran dia. Kaji lah sendiri samada benar atau x. Kalau leh jgn terburu2 dlm menuduh k. kalau btol la semua nih,haih

Yang paling penting, Terjaminkah Islam di Malaysia?


Scene 1 -



Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.

1.Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu2.Buku - Bible3.Pondok Buruk Beratap Rumbia - Kemiskinan4.Malam Yang Gelap - Islam yang mundur5.Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis6.Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM7.Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran
Scene 2
Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).

1.Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)2.Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan3.Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus4.North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism
Scene 3
Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.

1.Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.2.Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian3.Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian Scene4 - Budak Lelaki Melayu dengan seorang Budak Perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) Bangsa Melayu)1.Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.
Scene 5
Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.
1.Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)2.Teluk Intan, Hilir P...erak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.3.Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.
Scene 6 Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.1.Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan
Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu Kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.
1. Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dsbnya.
Scene 8 - Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut.
1.Pasangan Budak Perempuan Berpelukan - Lesbianism/Feminism2.Kepala Budak Lelaki Tersengih - Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan.
Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau.1.Pulau - Singapore lah.
Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang.
1.Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin2.Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah
Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.
1.Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid)
2.Perbuatan Menunjuk Menggunakan Jari Telunjuk - Perlakuan Biadab


apa pandangan korang?
Walaubagaimanapun Alhamdulillah tv3 dah pun memohon maaf dalam berita mlm td. Harap lepas nih jgn la Islam dipermain sebegini rupa.
p/s : sape ek pnye idea nih?sbb ni mcm sengaja nih,hurm

4 comments:

ふあなチン said...

pandangan aku ;

kadang kadang orang suka fikir melebih sangat ;_; ahaha. i mean, mungkin ade betulnye en, sebab kt barat pun famous dengan 'subliminal msgs' tapi en drpd kte tengok bende bende sehabis details mcm tu, drpd kte dok pening pale fikir sume yg tersurat tersirat, btter kte sbagai umat islam ni tengok y 'superficial' dlu, y kte mmg da jelas nmpak depan mate. maybe kte takleh ubah sgt prsepsi masyarakat en, so bg aku (nak kaitkan dgn kate kate aku yg kte patut tngok dr segi superficial dlu), btter stiap individu muslim especially remaje diberi pndedahan tntang Islam y sebenar & crite psl sejarah2 nabi kt sekolah etc, sebab sekarang ni pun orang cm da lupa da psl Rasulullah, takat tau name ayah, ibu, y basic je. then kalau dr remaje lgi diberi pendedahan yg sepatutnye, automatik ciri ciri muwasafat tarbiyah tu ade dlm diri msg msg, and utk create generasi Islam mcm zmn nabi dlu, sume pn bermula dri 'individu muslim' jgak en,

lol mmg aku tulis kt sini tk dpt ubah environment sekarang pun but cukup la kalau certain people ade perasaan utk memantapkan diri as individual islam y sebenar and bina keluarga mcm keluarga islam y sebenar utk bina masyarakat islam plak after that, sikit sikit llame jdi bukit en

*comment lebih kepade peringatan/motivasi/saranan utk tuan punye blog sebenarnye, hehe*

sorry ayat beterabur/tk fhm etc sbb tk recheck balik hehe salam wbt*

tqa.awesome said...

i dun think so.
ppl slalu exaggerate, pdhal xde pape sgt pon. kite sebok dok kondem iklan TV3 ni, tapi MV dari Lady gaga yg terang2 ade unsur iluminati, xdek la plak nak kondem.

if and only if, mmg ade unsur2 tu dlm iklan ni, no comment. but honestly, bile first tyme tgk iklan tu,xde la rase nak terpesong akidah, cume rase x logik and maybe org yg buat iklan ni dah xde idea gile nk buat iklan. xde la nk sampai pk ade iluminati etc..

freewriter said...

agreed,
people sometimes exaggerate too much over such an issue,
tapi kalau nk ckp bnde nh kebetulan,
rase cm xmungkin coz xkn la dyorg xpikir dulu sblm buat kn.
emm.
no comment.
tapi baguslah kalau tv3 dh sedar.
atleast ad la sket kesedaran.

freewriter said...

p/s-iklan petronas xde ke?