Pages

Friday, November 26, 2010

Wudhu'

Dari Abu Hurairah r.a. katanya: Saya mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:
Sesungguhnya umatku itu akan dipanggil pada hari kiamat dalam keadaan bercahaya wajahnya dan amat putih bersih tubuhnya dari sebab bekas-bekasnya berwuduk. Maka dari itu, barangsiapa yang dapat di antara engkau semua hendak memperpanjang- yakni menambahkan bercahayanya, maka wajarlah ia melakukannya dengan menyempurnakan berwuduk itu sesempurna mungkin.


Dari Usman bin Affan r.a. katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda:
Barangsiapa yang berwuduk lalu memperbaguskan wuduknya, yakni memyempurnakan sesempurna mungkin, maka keluarlah kesalahan-kesalahannya sehingga keluarnya itu sampai dari bawah kuku-kukunya. (Riwayat Muslim)


Dari Abu Hurairah r.a. pula bahawasanya Rasulullah s.a.w bersabda:
Sukakah engkau semua kalau saya tunjukkan akan sesuatu amalan yang dapat melebur semua kesalahan dan dengannya dapat pula menaikkan beberapa darjat? Para sahabat menjawab: Baikah, ya Rasulullah. Beliau s.a.w. lalu bersabda: Yaitu menyempurnakan wuduk sekalipun menemui beberapa hal yang tidak disenangi, seperti telampau dingin dan sebagainya, banyaknya melangkahkan kaki untuk kemasjid dan menantikan salat sesudah melakukan salat. Itulah yang disebut ribath, iaitu perjuangan menahan nafsu untuk memperbanyakkan ketaatan pada Tuhan. (Riwayat Muslim)

Ayuhlah kita memperbaharui wuduk kita pada setiap masa. Amalkan gaya hidup yang disarankan oleh Rasulullah saw. Meskipun dalam musim sejuk, ambil je wuduk, *sekarang sudah winter mmg mncabar nk amek wudhu nih. wallahu'alam

No comments: