Pages

Friday, June 21, 2013

Medan mulia

"Esok aku akan berjumpa para kekasih, Muhammad dan para sahabatnya.."


Ada pula yang mengatakan saat dia ditewaskan di medan yang mulia, "Ini adalah hari kegembiraan yang paling besar"


Berkata pula mereka yang dihukum bunuh dihadapan musuh yang pelbagai, "Aku tidak peduli tatkala aku dibunuh sebagai seorang muslim. Dari arah manapun, untuk Allahlah pertarunganku"


Sama ada di medan jihad, atau di atas katil, kematian akan tiba juga. Tiadalah beza antara matinya seekor unta dan seorang lelaki di atas katilnya. Siapa yang menjangka, di medan itu dia terhidu haruman wangian syurga.
Banyak terjadi di zaman para sahabat, zaman pemerintah Nabawi sendiri, ketika seruan jihad berbunyi, akan berlaku pengundian antara seorang anak dan seorang ayah. Ketika anaknya dicabut untuk turun ke medan jihad, berkatalah ayahnya "Biarlah ayahmu yang pergi berjihad. Akukan ayahmu." Lalu anak mereka membalas, "Ia adalah syurga wahai ayah. Sekiranya selain syurga, nescaya aku mendahulukan mu"


Dalam konteks kita sebagai seorang pemuda, yang bergerak dalam masyarakat, mengapa kita tidak meletakkan sesuatu bebanan, amanah dan taklifan itu sebagai kunci ke syurga? 


"Aku kena stay Mesir time musim panas ni, dan aku melihat Malaikat berbaris menyambutku ke pintu Syurga, sekiranya selain syurga, nescaya aku menidakkan taklifan ini."


Walaupun begitu, Syurga tetap makhluk. Allah jua lah yang menciptanya. Molek lagi kalau Allah sbg tujuan utama kita.
Jumaat kali ini tidak seperti biasa. Medan Rabaah (Depan Rumah saya ^^) menjadi medan kumpulan Haq bagi menyokong kepimpinan Islam. Kepimpinan ini harus dipertahankan.


Moga Allah melindungi Mesir dpd segala kejahatan Firaun masa kini.

Nuhibbak ya Mursy.

4 comments:

AtiqahHanisMustapa said...
This comment has been removed by the author.
AtiqahHanisMustapa said...

AtiqahHanisMustapa said...
Boleh post gambar di medan Rabaah.
Orang sini tak dapat rasa tempat kejadian, dapat tengok gambar pun boleh jadi semngat :)

Semoga selamat semuanya!

AriFrukAi!! said...

@AtiqahHanisMustapa

Tgok vid terus 👍 http://youtu.be/Q1jO5s0KQl8

AtiqahHanisMustapa said...

👍