Pages

Friday, June 21, 2013

Sayyiduna Khabbab ra.

Sebagai seorang yang melibatkan diri dalam gerakan Islam, wajib untuk kita mengetahui setiap sirah yang berlaku di zaman Rasulullah saw juga di zaman para sahabat. Kisah yang telah dinukilkan sebagai kisah yang mempunyai pengajaran wajib dihadam oleh setiap pemuda.


Nama-nama sahabat, golongan Qaidatul Sulbah semestinya wajib dihafal. Menjadi bekalan bg booster utk menghadapi plbagai mehnah dlm pjuangan.


Ada satu kisah, seorang sahabat iaitu Sayyiduna Khabbab ra. Kisah yang masyhur. Rasulullah saw apabila melihat Sayyidatina Sumayyah diseksa dan dibunuh, kemudian melihat Sayyiduna Bilal bin Rabah dijemur, Rasulullah tidak menitiskan air matanya.


Akan tetapi seksaan pada Sayyiduna Khabbab ra terlalu perit sehingga meninggalkan kesan yang sangat dahsyat. Melihat kesan seksaan itu Rasulullah terus menangis.


Bentuk seksaan yang dikenakan pd Sayyiduna Khabbab ra ialah belakang badannya telah dipanggang sehingga lemak dan daging dari belakang badannya jatuh sehingga memadamkan api yang memanggang badannya T.T


Hebat mereka diuji T.T
Hari ini, bkesempatan utk solat Jumaat di Masjid Rabiatul Adawiyah. Btempat di Medan Rabaah. Solat di atas jalan tar. Nak dijadikan cerita cuaca hari ini sangat panas. Dan Allah jualah yang tahu mcm mana seksanya bila sujud atas Tar yang membahang ni T.T


Barulah tergambar kembali masa silam, maksiat yg bertimbun, dosa yang menggunung, dimanakah aku dalam neraka nanti? #Nangis
Sayyiduna Khabab boleh menggenggam erat kalimah syahadahnya sbg jaminan kemanisannya di syurga. Mcm mana pula aku nanti? T.TSituasi selepas solat Jumaat di Medan Rabaah. Acara belum bermula lagi tapi dah penuh mcm ni.


Moga Allah pelihara Mesir dan kepimpinannya bserta rakyatnya yang ikhlas. 

No comments: